En av de vanligste formene for arrangementer som omhandler quizkonkurranser er det som kalles pubquiz. Som navnet sier er dette en spørrekonkurranse som avholdes i en bar eller pub. De kan selvfølgelig arrangeres andre steder enn på steder som serverer alkohol også, men da går de gjerne under betegnelsen quizkvelder.
Uavhengig av det kalles, så er det i hvert fall spørrekonkurranser som avholdes i et lokale som primært blir brukt til andre ting. En pub, et klubblokale eller andre type lokaler, og hvor det arrangeres quizkvelder med ujevne mellomrom eller på noen faste kvelder i uken. For enkelhetens skyld bruker vi utrykket pubquiz i denne artikkelen..
Konkurranser med morsomme spørsmål og svar
Selv om denne type konkurranser med morsomme og interessante spørsmål og svar, nok har foregått i alle år så oppsto utrykket pubquiz som konkurranseform på slutten av 1970 tallet i England. Det var da det britiske firmaet Burns & Porter kom på ideen om å levere ferdige quizopplegg til puber og barer. Hele tanken bak var flere gjester, og nye typer gjester, skulle besøke puben på kvelder det ellers var stille. Og det er ikke noe dårlig ide det. For så vidt ikke noe ny ide heller. Engelske puber har jo arrangert forskjellige happenings med forskjellige tema av samme grunn langt tilbake i tid. Det være seg dartkvelder, biljardkvelder eller andre typer temakvelder.
Quizkveldene ble i alle fall en stor suksess, til å begynne med i de nordlige byene i England, og derfra har populariteten spredd seg ut over hele Storbritannia og videre til mange andre land.
Stadig flere barer drar i gang quizkvelder
Også hit til Norge kom denne trenden. Stadig flere puber og barer også her i landet drar i gang med quizkvelder. Ikke overaskende er det blitt et populært tiltak. Quiz er jo en meget sosial og engasjerende måte å utfordre sin egen kunnskap på. At det hele foregår på et sted med høy stemning og litt godt i glasset gjør det enda mere spennende og engasjerende. Så hvorfor denne typen quiz er blitt veldig populært bør vel ikke være noe stor gåte å løse for de fleste av oss. Ta et søk på Google så vil du finne veldig mange utesteder som legger ut informasjon om quizkveldene sine. På hjemmesidene til Norges Quizforbund vil du også finne mange kunngjøringer om kommende konkurranser og turneringer.
Som regel på disse kveldene er det lagt opp til at de gjestene som vil delta blir delt inn i lag, gjerne inndelt rundt bordene folk sitter samlet rundt. Lagene består gjerne av mellom 4 og 10 personer, og hvert lag konkurrerer under et unikt navn. Enten man finner på et der og da, eller at laget allerede er etablert under et navn fra før. Litt spesielt for navn på quizlag er at de ofte er veldig fantasifulle og morsomme. Og det passer jo bra med tanke på at det hele er basert på at det skal være trivelig, morsomt og sosialt.
Men uavhengig av at disse kveldene skal være trivelig morsomt og sosialt, så bør spørsmålene og ikke minst svarene være seriøse og gode. Og akkurat dette er ofte det som skiller de gode og de mindre gode pubquizene. Det er ikke store jobben ved hjelp av internett å rable ned en masse spørsmål og en fasit for arrangøren. De gode spørsmålene derimot krever litt mer. Disse skal jo underholde både deltagerlagene og ikke minst publikum. Hverken for lette eller vanskelige spørsmål og svar skal det være. For lette får jo fort folk, og da særlig publikum til å kjede seg, mens med for vanskelige blir fort flyten og drivet i konkurransen borte.
Prøv en av våre geografi quiz her.
Det kan være krevende å lage quiz
Så det å finne en gylden middelvei kan fort bli en utfordring. Bare det å finne kunnskapsnivået til deltagerne og målgruppen krever sitt. Heldigvis så finnes det både bøker, firmaer og sider på internett som har spesialisert seg på å levere slike spørsmål og svar, noe som kan være vel verd investeringen for arrangøren.
Pubquizer går ofte over flere runder med forskjellige temaer. Vanlige temaer kan være geografiquiz, historiequiz, hvem er jeg quiz, musikkquiz bare for å nevne noen. Måten besvarelsen skal leveres på kan variere også.
Det hele ledes av en quizmaster. Quizmasteren finner frem og stiller spørsmålene, som regel er det også han som retter svarene, og kunngjør vinnerlaget. Så denne oppgaven er ikke for hvem som helst. Quizlederen må kjenne nivået til de deltagende quizlagene, han må finne spørsmål som ikke kan misforståes og som kan skape uenighet i ettertid, i tillegg til at han må holde orden og oversikt over hele turneringen. Det har faktisk skjedd at avgjørelser i pubquiz har endt opp i retten.
Så det er ikke så vanskelig å forstå at en quizkonkurranse kan være mye mer omfattende enn morsomme gåter og svar i familieselskapet. Men selv om regler, nivåer og avvikling når det kommer til quiz kan variere en god del, har de alle det til felles at de er underholdene, sosiale og lærerike.
Vår anbefaling til deg blir at dersom det arrangeres en pubquiz i nærheten av ditt hjemsted, så ta turen og nyt stemningen. Enten du vil være der som publikum eller delta på et av quizlagene. Det er rett og slett something else.
Prøv denne quizen: Lett blanding 3 – Quiz spørsmål og svar