Tren opp hukommelsen for å bli bedre i quiz.

0
8182
Tren opp hukommelsen

Det er helt sikkert at jo bedre hukommelse du har, jo dyktigere blir du i quiz. Og det er vel ikke så vanskelig å forstå.  Quiz er jo en konkurranseform hvor riktige svar på stilte spørsmål avgjør hvem som blir vinneren i en quizkonkurranse. Og i quiz så er det kunnskap om fakta som teller.Og kunnskapen er bygd opp på evnen til å pugge fakta og ikke minst huske det du pugger. Og med dårlig hukommelse så blir det fort vanskelig når spørsmålene i konkurransen kommer, og det er om å gjøre å ha de riktige svarene på lager.

Ikke fortvil over hukommelsen

Men ikke fortvil selv om du kanskje ikke synes hukommelsen er som den en gang var, det er nemlig fulgt mulig å trene opp hukommelsen din. På lik line som du kan trene opp resten av kroppen fysisk, så kan du også trene opp evnen din til å huske bedre. Her følger noen tips som kanskje kan hjelpe deg litt på veien.

Dersom du allerede er en aktiv utøver av quiz er du allerede godt i gang med opptreningen. Det er nemlig liten tvil om at ved å holde hjernen i vigør med jevnlig mental trening i form av mentale utfordringer gjør at hukommelsen blir bedre. Så dersom du stadig bruker tid på å lære deg nye ting, så er du godt på vei. Dette gjelder selvfølgelig ikke bare pugging i forbindelse med løsning av quizoppgaver. Løse gåter, løse kryssord, lese fagbøker om ting som interesserer deg, pugge dikt eller sangtekster er bare noen eksempler på hvordan du kan stimulere hjernen til å huske bedre.Ikke bare mentale utfordringer knyttet til quizoppgaver

Det er altså ikke bare mentale utfordringer som er direkte knyttet til quizoppgaver som er nyttige. Enhver aktivitet som gir hjernen problemer å løse vil komme til nytte senere når du skal delta i quizmesterskap. Få rett og slett inn i blodet gleden ved at problemstillinger er til for å løses. Ved å trener stimulere hjernen på denne måten vil du også trene hukommelsen på en god måte.

Lær deg husketeknikker.  På internett og i bøker finnes det mange eksempler på husketeknikker som kan komme til nytte. Finn de du passer best for deg og lær deg å bruke dem.

Fysisk trening er også viktig. Er kroppen i god form så vil også det hjelpe godt på hukommelsen. Du vil sove bedre, øke evnen din til å konsentrere deg, og i tillegg øke gjennomstrømningen av blod i hjernen.

Den fysiske trengingen betyr derimot ikke nødvendigvis at du må løpe flere kilometer hver dag eller bruke masse tid med å løfte vekter på et helsestudio. Klarer du for eksempel å få inn vanen med en skikkelig spasertur hver kveld så vil du fort merke forbedring.

Men, kanskje du er en av de som ikke er noe glad i å jogge, eller rusle gatelangs uten annet mål og mening enn å øke den fysiske former. Hvorfor da ikke bruke spaserturen til å pugge inn litt ekstra kunnskap om ditt favorittemne i quiz. Fyll opp smarttelefonen eller Ipoden med lydbøker og slå to fluer i en smekk.  Bare som et lite tips.

Selv om så vel fysisk som mental fostring er bra for hukommelsen, så bruk også tid på å hvile og slappe av. En god natts søvn er vesentlig for å kunne ta inn kunnskap, og ikke minst huske den. Det påståes også at mens man sover, repeterer langtidshukommelsen den nye kunnskapen du har tilegnet deg for at denne nye kunnskapen skal feste seg bedre.

Dette var bare noen få tips som kanskje kan hjelpe deg som quizer til å huske og tilegne deg kunnskap lettere. Men kanskje det beste rådet for å kunne gi riktige svar på spørsmålene i en quizkonkurranse er egentlig ganske enkelt, men allikevel kanskje det vanskeligste. Finn tid til å pugge.

Ikke like enkelt å finne tid til pugging

For det å finne tid til pugging i dagens hektiske samfunn er vel ikke bare enket. Etter en full dag på jobb, med påfølgende mas, tjas og forpliktelser på hjemmebane, enten det er barn som skal kjøres eller handletur med ektefelle, blir det ikke mye tid til innlæring og pugging. Personlig merker jeg i hvert fall at lesetiden på senga stadig blir kortere etter hvert som alderen øker.

Det beste er nok å få satt av en fast tid i løpet av dagen til lesing, og gjøre denne lesetiden så hellig man bare kan. Skru av telefonen, tv og radio, finne seg en god stol i et stille rom, og konsentrere seg om stoffet som skal pugges inn. Les små snutter om igjen flere ganger, fremfor å lese mest mulig på en gang. Gjerne overlær helt til du er sikker på at det sitter. Repeter gjerne neste gang du har puggetid.

Lykke til!

Prøv quizen: Lett blanding 3 – Quiz spørsmål og svar

Eller løs en geografi quiz.

Oversikt over alle quiz