Hva er egentlig quiz

0
5680
Hva er egentlig quiz

Ja, hva er egentlig quiz? Vel, i all sin enkelhet er quiz rett og slett en spørrekonkurranse hvor hensikten er å svare riktig på flest mulig spørsmål. Og i hvert fall å få flere riktige svar på spørsmålene enn konkurrentene. Enten man konkurrerer mot hverandre en mot en, eller som del av et lag. Lagkonkurranser er vel det mest vanlige nå for tiden.Og det er liten tvil om at quizkonkurranser stadig vokser i popularitet. Fra de enkleste og morsomme quiz som man kan bruke som underholdning i festlige familielag, til quiz som brukes i seriøse konkurranser, med avanserte spørsmål og svar. Spørrekonkurranser som faktisk krever at du virkelig har brukt mye tid på forhånd til å tilegne deg kunnskap. Og gjerne kunnskap som er vel over gjennomsnittlig kunnskap de fleste av verdens befolkning er i besittelse av.

La oss ta geografiquiz som et eksempel.  De fleste vet at Russland er det største landet i verden regnet i areal. Men skal du hevde deg i en seriøs quizkonkurranse bør du nok også vite at landet har et flateinnhold på 17 098 242 kvadratkilometer, og skal du reise fra helt vest til helt øst i landet blir det en reise på ca. 10 000 kilometer.

Med andre ord, så bør svaret stemme mest mulig med fasiten.Faktisk er det blitt så mange som tar quiz-hobbyen så seriøst at det arrangeres mesterskap både på nasjonalt og internasjonalt nivå. Norges Quizforbund har arrangert norgesmesterskap i quiz siden 2005 og det første verdensmesterskapet gikk av stabelen på Villa Park fotballstadion i England i 2003. Som en kuriositet kan det nevnes at under det første verdensmesterskapet i quiz deltok det bare 50 deltager påmeldt, men siden da har deltagelsen økt voldsomt og i dag arrangeres verdensmesterskapet i en rekke land.

Men hva er det som fenger oss sånn med konkurranser som quiz?

Ja, det kan man vel lure på, og det finnes vel heller ikke noe entydig svar på akkurat det spørsmålet. Men noen teorier finnes vel, og la oss se litt på noen av dem.

For det første har vel de fleste av oss mennesker en eller annen form for konkurranseinstinkt innebygget i oss. Allerede fra tidlig barneår så har det vel vært bra for oss å oppleve mestringsfølelse. Det å kjenne at man er god til noe, eller aller helst best, har gitt oss en god følelse og bygd opp vår selvtillit. Dette helt uavhengig av man har konkurrert i. Det være seg å hoppe lengst på ski eller andre former for idrett. Det gjorde ikke akkurat vondt å komme hjem fra skolemesterskapet med en liten pokal som et bevis på at du var raskest i klassen på 60 meter. Gjorde det vel?

Og det trengte ikke å dreie seg om fysisk styrke heller. En S i karakter på historieprøven eller en M på mattetentamen gjorde også godt og utløste mye annerkjennelse fra stolte foreldre og annen slekt.

Og i vennegjengen, i hvert fall i min, ga det tilsvarende mye annerkjennelse å ha detaljkunnskap om hva som rørte seg på hardrockfronten.

Mye av de samme gleden er vel også til stede når det kommer til spørrekonkurranser. Det å kunne bevise overfor både seg selv og ikke minst andre at man har greie på og kunnskap om noe, gjør noe med oss.

Og det er jo nettopp dette quiz dreiser seg om. Quiz er ganske enkelt en konkurranse hvor man får satt sin kunnskap på prøve. En konkurranse fylt med spørsmål og svar, hvor det hele dreier seg om å komme nærmest mulig fasiten. Enten alene, eller som en del av et lag.

Se oversikt over alle våre quiz her.

Prøv denne quizen: Lett blanding 3 – Quiz spørsmål og svar

Oversikt over alle quiz